Onze omgang met persoonsgegevens, klachten en meldcodes
VerbaalZorg moet zich houden aan wet- en regelgeving rondom identificatie, verwerking van gegevens, ontvangen van klachten en melden van geweld. Graag leggen we uit hoe dit bij VerbaalZorg geregeld is.
Identificatieplicht
Als je medische zorg ontvangt, zoals in onze logopediepraktijk, moet iedereen een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen. Zorgverleners controleren daarmee of jij degene bent die bij het Burgerservicenummer (BSN) hoort. De overheid wil met de legitimatieplicht in de zorg fraude tegengaan. De identificatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. Wij willen dan ook vragen om bij de eerste afspraak ervoor te zorgen dat je een geldig legitimatiebewijs meeneemt. Verdere informatie kunt u ook terugvinden op de website van de Rijksoverheid.
Verwerking van gegevens (AVG)
Onze logopedisten nemen kennis van feiten van vertrouwelijke aard. Bij VerbaalZorg wordt zorgvuldig omgegaan met deze informatie. De Algemene verordening gegevensbescherming wordt nageleefd. Zonder toestemming zullen derden niet op de hoogte gesteld worden van gegevens die tijdens het onderzoek en de behandeling verkregen zijn. Het is wel gebruikelijk dat we, uitsluitend met toestemming, de verwijzer en andere betrokkenen, zoals de leerkracht of arts, op de hoogte stellen van verloop en resultaat van het onderzoek en/of de behandeling. Patiëntengegevens worden gedurende 15 jaar bewaard (voor kinderen geldt dat deze bewaartermijn ingaat vanaf hun 18e levensjaar en kan dus meer dan 15 jaar bestrijken). Na afloop van die periode worden de gegevens door de praktijkhouder vernietigd.