Logopedie en epilepsie

De logopedist van VerbaalZorg heeft ervaring met cliënten met epilepsie en is tevens ervaringsdeskundige. Epilepsie kan het taalvermogen verstoren, ook kunnen problemen met slikken ontstaan. VerbaalZorg werkt samen met expertisecentra en specialisten gericht op epilepsie, maar ook met professionals in bijvoorbeeld onderwijs en begeleiding bij kinderen met epilepsie.

Invloed van epilepsie op spreken, taal en slikken

Epilepsie komt voor bij zowel kinderen als volwassenen en kan invloed hebben op het spreken, taal en slikken. Sommige epilepsiesyndromen kunnen zelfs leiden tot achteruitgang in spraak en begrip.

De logopedist van VerbaalZorg is ervaringsdeskundige op het gebied van epilepsie en herkent verschillende soorten aanvallen. Ook is de logopedist op de hoogte van de invloed van epileptische aanvallen op bijvoorbeeld het spreken, de taal of het slikken.

De logopedist van VerbaalZorg verricht onderzoek naar spraakproblemen, woordvindingsproblemen of taal- of leesproblemen die mogelijk gerelateerd zijn aan epilepsie. Daarnaast kan bekeken worden of de epilepsie slikproblemen veroorzaakt. 

Behandeling en advies bij epilepsie

De meeste personen met epilepsie worden geholpen in gespecialiseerde centra, zoals een ziekenhuis (afdeling neurologie) of een expertisecentrum. Maar niet iedereen heeft dusdanige zware aanvallen dat behandeling bij een specialist langdurig nodig is. Dat wil echter niet zeggen dat deze personen geen problemen ervaren in spreken, taal of slikken. In dat geval is het fijn dat er ook buiten ziekenhuizen en klinieken mogelijkheden zijn.

Om die reden biedt VerbaalZorg graag hulp, bijvoorbeeld in de vorm van advies of behandeling door middel van logopedische therapie. Dit kan direct gericht zijn op kinderen of volwassenen die te maken hebben met epilepsie. Maar ook op collega logopedisten en (para)medici of onderwijskundigen die werken met kinderen waarbij epilepsie een rol speelt.